Natura eta abentura bidaia zientifikoetan : Livingstone eta Humboldt-en esplorazioak - Sarda Taldea (Donostia : Gaiak, 1994)
Liburu honen mamia da Naturaren aurkikuntzaren lilurak ekarri duen ezagutza zientifikoa aztertzea (eta baita lurralde ezezagunen europearren kolonizazio basatiaz jabetzea), paradigma bihurtu diren bi esploratzaile ospetsuenetakoen bizitza eta ibilerak aztertuz.Humboldt-ekin XIX mendean Europan ezezagunak ziren hegoameriketako paraje naturalak dastatzeko aukera izango dugu, horien artean Venezuelako Orinoko ibaiaren irudi basatiak bereziki nabarmentzen direlarik. Bidaia zientifikoekin batera esploratzaile-zientzilariaren ezkutukoak (bizi izandako homosexualitatea, Europan idatzitako liburuak, jasotako ohoreak eta abar) ezagutuko ditugu.Livingstonen ibilerak, aldiz, Hegoafrikarekin loturik agertzen dira. Misiolari izan nahi zuen gizakiak buruturiko aurkikuntza geografikoak eta etnografiko garai hartako Europa "zibilizatu" eta suntsilariarekin elkarloturik ditugu. Etika handiko gizona bazen ere, bera konturatu gabe, Afrikako europearren kolonizazioa bultzatu zuen, etapa horren atalik famatuena Stanley-rekin izandako topaketa izan zelarik.
1994/03/17
Bibliografia: 205-206. or.
Keywords: Livingstone, David -- (1813-1873); Humboldt, Alexander von -- (1769-1859); Zientzia-dibulgazioa; Esplorazio geografikoak; Monografiak