Sustraietatik eraldatuz - Garaialde, Gari; Etxebarrieta Legrand, Oihana; Llorens, Lander; Parean Elkartea; Asun Casasola Elkartea; Bira Produkzioak; Norarte Visual Science SL (Lasarte-Oria : Argia Multimedia, 2025)
Haur eta gazte literaturak genero berdintasunaren eraikuntzan nola eragiten duen aztertzen duen dokumentala da "Sustraietatik Eraldatuz". Haur literaturan aurreiritzi sexistak egon badirela frogatu dugu lan honekin. Errealitate hau ezagutarazi, sentsibilizatu eta bide batez, aurreiritzi sexista hauek desagertzeko bideak ipintzea izan da lanaren xedea. Haur eta gazte literaturak genero berdintasunaren eraikuntzan nola eragiten duen aztertzen du dokumentalak. Oiartzungo bibliotekan eta beste hainbat liburutegitan haurren esku dauden liburuak aztertzeko zenbait ikerketen berri ematen dute. Gaiaren inguruan aritu eta aditu diren Lur Gallastegi idazlearen, Ainara Azpiazu ilustratzailearen, Kalandra Pamielako Carmen Elviraren testigantzak jaso dituzte, beste batzuen artean.
Aktore lanetan: Xuhare Mujika Llorente, Hegoa Arenas Zubiria
Elkarrizketatuak: Miren Lanz Solbes (Parean Elkartea), Maitane Iribar Aizpurua (Oiartzungo Udaleko Berdintasun teknikaria), Lur Gallastegi Zendegi (idazlea), Haizea Loira Matxiñena (ipuin kontalaria), Ines G. Azpiazu (Tobacco Days, Donostiako liburudenda ohia), Ainara Azpiazu Aduriz "Axpi" (ilustratzailea), Nekane Martiarena Landadibar (Ku-ku LGTBIQ+ Literatur ekimeneko partaidea), Imanol Agirre Illarramendi (Garoa liburudenda, Zarautz), Carmen Elvira Balsalobre (Pamiela-Kalandraka argitaletxeko editorea)
Babesleak: Gipuzkoako Foru Aldundia, Emakunde eta Irungo Udala
Laguntzaileak: Oiartzungo Udala
Keywords: Feminismoa; Genero-berdintasuna; Sexismoa; Hezkidetza; Haur eta gazte literatura; Dokumentalak; Baliabide digitalak; Elkarrizketak