Gizon aberatsa - Arrieta Malaxetxebarria, Yolanda; Hafeez, Hadia; Morente, Enrique; Labayru Fundazioa (Bilbo : Labayru Fundazioa, 2024)
Munduko ipuinen etxean hamar ipuin batzen dira, gure artean bizi diren hamar kultura ezberdinetako hiztunei jasota. Inguruko kultura eta hizkuntza aniztasunak dakarren aberastasuna ipuinen bidez erakustea da helburua. Bilduma 6-10 urte bitarteko umeei zuzenduta dago. Ipuinak jatorrizko hizkuntzan eta euskaraz daude, eta entzuteko zein irakurtzeko aukera dago. Honako hauek dira bilduman jasotzen diren hamar hizkuntzak: arabiera (Argelia), errumaniera, frantsesa, galegoa, katalana, portugesa, txinera, urdua (Pakistan), jorubera (Nigeria) eta wolofera (Senegal). 10 ipuineko sorta hau osatzeko Bizkaian bizi diren 10 kultura eta 10 hizkuntza desberdinetako barriemaileengana jo da. Horretarako Bizkaiko Foru Aldundiak egindako hizkuntzen mapan, hiztun gehien dituzten hizkuntzak aukeratu dira. Munduko 10 hizkuntzak identifikatu eta hiztunak bilatu eta gero, bakoitzari ipuin bat eskatu zitzaion. Kontakizunak euskarara itzuli eta adin tarte horretako umeentzako eredu egokira ekarri dira. Horretarako, jatorrizko testuak eta esaldiak moldatu, beren beregiko marrazkiak egin, eta maketazio txukuna eta deigarria landu dira. Urdua Indian eta Pakistanen mintzatzen den indoeuropear hizkuntza da. Indian, herrialdeko 24 hizkuntza ofizialetako bat da. Pakistanen aldiz, 70 hizkuntzatik gora hitz egin arren, urdua eta ingelesa baino ez dira hizkuntza ofizialak. Ipuin honen berri-emailea Pakistangoa da. Bere ama-hizkuntza punjabia izan arren, eskolan urduz eta ingelesez bain ez zaie irakasten Ezbehar batek eraman du ospitalera Pakistango gizon dotore bat. Han, baina, agerian geratu da nolakoa den benetan gizona. Zer ezkutatzen du?
6-10 urte (urdina)
Babeslea: Bizkaiko Foru Aldundia
bideoa euskaraz eta urdueraz.
Keywords: Hizkuntza-aniztasuna; Kultura-aniztasuna; Pakistan; Haur eta Gazteentzako Literatura; Ipuinak; Baliabide digitalak; Bideo-ipuinak