Matsu, itsasoko jainkosa - Arrieta Malaxetxebarria, Yolanda; Hsuan Tsai, Pei; Morente, Enrique; Zarandona, Irati; Galdos, Javi; Labayru Fundazioa; Bilboko Txinatar Institutua (Bilbo : Labayru Fundazioa, 2024)
Munduko ipuinen etxean hamar ipuin batzen dira, gure artean bizi diren hamar kultura ezberdinetako hiztunei jasota. Inguruko kultura eta hizkuntza aniztasunak dakarren aberastasuna ipuinen bidez erakustea da helburua. Bilduma 6-10 urte bitarteko umeei zuzenduta dago. Ipuinak jatorrizko hizkuntzan eta euskaraz daude, eta entzuteko zein irakurtzeko aukera dago. Honako hauek dira bilduman jasotzen diren hamar hizkuntzak: arabiera (Argelia), errumaniera, frantsesa, galegoa, katalana, portugesa, txinera, urdua (Pakistan), jorubera (Nigeria) eta wolofera (Senegal). 10 ipuineko sorta hau osatzeko Bizkaian bizi diren 10 kultura eta 10 hizkuntza desberdinetako barriemaileengana jo da. Horretarako Bizkaiko Foru Aldundiak egindako hizkuntzen mapan, hiztun gehien dituzten hizkuntzak aukeratu dira. Munduko 10 hizkuntzak identifikatu eta hiztunak bilatu eta gero, bakoitzari ipuin bat eskatu zitzaion. Kontakizunak euskarara itzuli eta adin tarte horretako umeentzako eredu egokira ekarri dira. Horretarako, jatorrizko testuak eta esaldiak moldatu, beren beregiko marrazkiak egin, eta maketazio txukuna eta deigarria landu dira. Txinak lau mila urtetik gorako historia eta 300 hizkuntza-aldaera baino gehiago ditu. Hain lurralde handian, elkar ulertzeko, 1949. urtean mandarin estandarra bilakatu zen hizkuntza ofiziala. Lin Moniang arrantzale familia batean bizi da Txinan. Gau batean amesgaiztoa izan du: aita eta neba ontzian joan dira eta ekaitz ikaragarria hasi da. Zer gertatuko ote da biharamunean esnatzean?
6-10 urte (urdina)
Babeslea: Bizkaiko Foru Aldundia
Bideoa euskaraz eta txineraz.
Keywords: Hizkuntza-aniztasuna; Kultura-aniztasuna; Dolua; Heriotza; Txina; Haur eta Gazteentzako Literatura; Ipuinak; Baliabide digitalak; Bideo-ipuinak