Caipora - Arrieta Malaxetxebarria, Yolanda; Diaz Santos, Laysa; Morente, Enrique; Zarandona, Irati; Galdos, Javi; Labayru Fundazioa (Bilbo : Labayru Fundazioa, 2024)
Munduko ipuinen etxean hamar ipuin batzen dira, gure artean bizi diren hamar kultura ezberdinetako hiztunei jasota. Inguruko kultura eta hizkuntza aniztasunak dakarren aberastasuna ipuinen bidez erakustea da helburua. Bilduma 6-10 urte bitarteko umeei zuzenduta dago. Ipuinak jatorrizko hizkuntzan eta euskaraz daude, eta entzuteko zein irakurtzeko aukera dago. Honako hauek dira bilduman jasotzen diren hamar hizkuntzak: arabiera (Argelia), errumaniera, frantsesa, galegoa, katalana, portugesa, txinera, urdua (Pakistan), jorubera (Nigeria) eta wolofera (Senegal). 10 ipuineko sorta hau osatzeko Bizkaian bizi diren 10 kultura eta 10 hizkuntza desberdinetako barriemaileengana jo da. Horretarako Bizkaiko Foru Aldundiak egindako hizkuntzen mapan, hiztun gehien dituzten hizkuntzak aukeratu dira. Munduko 10 hizkuntzak identifikatu eta hiztunak bilatu eta gero, bakoitzari ipuin bat eskatu zitzaion. Kontakizunak euskarara itzuli eta adin tarte horretako umeentzako eredu egokira ekarri dira. Horretarako, jatorrizko testuak eta esaldiak moldatu, beren beregiko marrazkiak egin, eta maketazio txukuna eta deigarria landu dira. Portugesa latinetik datorren hizkuntza da eta, Portugalen ez ezik, munduko beste hainbat tokitan ere hitz egiten da, eta bederatzi herrialdetan hizkuntza ofiziala da. Herrialde horietako bat Brasil da: hortik dator, hain zuzen, ipuin hau. Amazoniako oihanean bizi da Caipora, neska indigena. Animaliak dira bere lagunik onenak. Bat-batean ezbehar bat izango dute, ehiztari batekin. Onik ateratzea lortuko ote dute?
6-10 urte (urdina)
Babeslea: Bizkaiko Foru Aldundia
Bideoa euskaraz eta portugesez
Keywords: Hizkuntza-aniztasuna; Kultura-aniztasuna; Amazonia; Brasil; Haur eta Gazteentzako Literatura; Baliabide digitalak; Ipuinak; Bideo-ipuinak