Bihotz-begietan eta gainerako olerkiak (euskara batura hurbilduak) - Lizardi, Xabier (1896-1933); Otegi, Karlos; Euskaltzaindia (Bilbo : Euskaltzaindia, 2023)
Lizardiren olerki guztiak euskara batuan jarri dira, edo, zehatzago esanik, ahalik eta gehien idatzizko euskara batuaren eredura hurbildu. Egokitzapen honen helburu funtsezkoenetariko bat, behinena segur aski, hau da: euskara batuan ohitu eta trebatu den irakurleari Lizardiren olerkiak bertsio gertuagoan, gaurkotuagoan, eskaintzea; ezohiko edo arrotz samar gerta dakiokeen idazkera moldatuz, poemetan murgiltzeko hizkuntzaren aldetiko trabak leuntzea.
Keywords: Euskal literatura -- Historia eta kritika; Monografiak; Poesia