Zain dezagun mendia : Reinhold Messnerren deia - Messner, Reinhold; Gonzalez Lertxundi, Ioritz; San Sebastián, Juanjo; Olasagasti, Ramon (Bilbo : Susa Edizioak, 2023)
Reinhold Messner mendizale ospetsuak lau haizetara zabaldu nahi du bere deia: zain dezagun mendia. Zaindu behar dugu ez badugu nahi masa-turismoak hondora eraman dezan. Goi-mendia bere ezaugarriz hustu eta arriskurik gabeko eremu atsegin, abegikor eta seguru bilakatzen ari gara, kirolak praktikatzeko parke tematiko hutsa. Hirigunera jaitsi dugu mendia. Eta horrek ez dakar ezer onik. Urteetako eskarmentua, bizipenak eta jakintza baliatuz, Messnerrek gogoeta partekatu du mendia eta natura maite duten guztiekin. Arazoaren larriaz jabetzea da lehenengo urratsa. Irtenbideak proposatzea, bigarrena. Eta horretara dator liburu hau. Liburu honek euskal mendizaleari ere emango dio zer pentsatua. Are gehiago kontuan hartuta Juanjo San Sebastian mendizaleak eta Ramon Olasagasti kazetariak idatzi dituztela, hurrenez hurren, sarrera-testua eta epilogoa.
Egileari egindako elkarrizketa (81.-92. or.)
Retter die Berge. ein Appel von Reinhold Messner
Keywords: Mendien ekologia; Mendizaletasuna -- Ingurumen alderdiak; Natura -- Zaintzea; Monografiak; Elkarrizketak