Eid Al Fitr-eko oparia - Arrieta Malaxetxebarria, Yolanda; Dermache, Abdelkader; El Youbi, Nohaila; Karimi, Hasna; Morente, Enrique; Labayru Fundazioa (Bilbo : Labayru Fundazioa, 2022)
Munduko ipuinen etxean hamar ipuin batzen dira, gure artean bizi diren hamar kultura ezberdinetako hiztunei jasota. Inguruko kultura eta hizkuntza aniztasunak dakarren aberastasuna ipuinen bidez erakustea da helburua. Bilduma 6-10 urte bitarteko umeei zuzenduta dago. Ipuinak jatorrizko hizkuntzan eta euskaraz daude, eta entzuteko zein irakurtzeko aukera dago. Honako hauek dira bilduman jasotzen diren hamar hizkuntzak: arabiera (Argelia), errumaniera, frantsesa, galegoa, katalana, portugesa, txinera, urdua (Pakistan), jorubera (Nigeria) eta wolofera (Senegal). 10 ipuineko sorta hau osatzeko Bizkaian bizi diren 10 kultura eta 10 hizkuntza desberdinetako barriemaileengana jo da. Horretarako Bizkaiko Foru Aldundiak egindako hizkuntzen mapan, hiztun gehien dituzten hizkuntzak aukeratu dira. Munduko 10 hizkuntzak identifikatu eta hiztunak bilatu eta gero, bakoitzari ipuin bat eskatu zitzaion. Kontakizunak euskarara itzuli eta adin tarte horretako umeentzako eredu egokira ekarri dira. Horretarako, jatorrizko testuak eta esaldiak moldatu, beren beregiko marrazkiak egin, eta maketazio txukuna eta deigarria landu dira. Arabiera munduko bosgarren hizkuntzarik mintzatuena da. Ofiziala da hogeita sei herrialdetan, euren artean Aljeria, ipuin honen jatorri-herria. Arabierak 30 aldaeratik gora ditu, baina eskoletan arabiera estandarra irakasten da. Ramadana amaitzean islamiarrek egiten duten jaia da Eid Al Fitr. Ohikoa da orduan opariak egitea ere. Gure hiru ahizpa protagonistek eskuzabal jokatzeak zoriontasuna dakarrela ikusiko dute.
6-10 urte (urdina)
Testua euskaraz eta arabieraz.
Bilduma osoa kutxa batean sartuta dator.
Keywords: Hizkuntza-aniztasuna; Kultura-aniztasuna; Aljeria -- Ipuinak; Haur eta Gazteentzako Literatura; Ipuinak; Baliabide digitalak; Audioak; Audio-liburuak; Podcastak