Katu artistak = Les chats artistes - Arrieta Malaxetxebarria, Yolanda; Whelan, Joseph; Morente, Enrique; Labayru Fundazioa (Bilbo : Labayru Fundazioa, 2022)
Munduko ipuinen etxean hamar ipuin batzen dira, gure artean bizi diren hamar kultura ezberdinetako hiztunei jasota. Inguruko kultura eta hizkuntza aniztasunak dakarren aberastasuna ipuinen bidez erakustea da helburua. Bilduma 6-10 urte bitarteko umeei zuzenduta dago. Ipuinak jatorrizko hizkuntzan eta euskaraz daude, eta entzuteko zein irakurtzeko aukera dago. Honako hauek dira bilduman jasotzen diren hamar hizkuntzak: arabiera (Argelia), errumaniera, frantsesa, galegoa, katalana, portugesa, txinera, urdua (Pakistan), jorubera (Nigeria) eta wolofera (Senegal). 10 ipuineko sorta hau osatzeko Bizkaian bizi diren 10 kultura eta 10 hizkuntza desberdinetako barriemaileengana jo da. Horretarako Bizkaiko Foru Aldundiak egindako hizkuntzen mapan, hiztun gehien dituzten hizkuntzak aukeratu dira. Munduko 10 hizkuntzak identifikatu eta hiztunak bilatu eta gero, bakoitzari ipuin bat eskatu zitzaion. Kontakizunak euskarara itzuli eta adin tarte horretako umeentzako eredu egokira ekarri dira. Horretarako, jatorrizko testuak eta esaldiak moldatu, beren beregiko marrazkiak egin, eta maketazio txukuna eta deigarria landu dira. Ipuin hau Frantzian kokatzen da. Frantsesa munduko bosagarren hizkuntzarik mintzatuena da, eta 29 herrialdetan hizkuntza ofiziala da. Izan ere, frantses-hiztun gehien Afrikan bizi dira. Katu artista batek, Frantziako herri batean, jateko gura duen guztia lortzen du bere ikuskizunak eginez. Beste katu bat agertu da, ordea, eta hari lekua kendu dio. Euren artean inbidiak sortu dira. Zelan amaituko ote da katuen arteko liskarra?
6-10 urte (urdina)
Testua euskaraz eta frantsesez.
Bilduma osoa kutxa batean sartuta dator.
Keywords: Hizkuntza-aniztasuna; Kultura-aniztasuna; Frantzia -- Ipuinak; Haur eta Gazteentzako Literatura; Ipuinak; Baliabide digitalak; Audioak; Audio-liburuak; Podcastak