Urratuen arrastoan : UEUk begirada literarioa hauspotu zuenekoa - Retolaza Gutierrez, Iratxe; Akizu Bidegain, Maialen; Arkotxa, Aurelia; Borda, Itxaro; Dolhare Zaldunbide, Katixa; Epaltza, Aingeru; Erro, Anjel; Eskisabel, Idurre; Esteban, Mari Luz; Goikoetxea, Jule; Gorrotxategi Mujika, Aritz; Juaristi, Felipe; et al. (Bilbo : Udako Euskal Unibertsitatea, 2022)
Udako Euskal Unibertsitateak (UEU) mende erdia bete duen honetan hainbat idazlek UEU bihurtu dute mundu literarioen hauspo. Bost hamarkada hauetan zehar UEUko ikastaroetan, ekimenetan edo jardunaldietan gorpuzturiko bizipenen arrastoan askotariko testu literarioak sortu dituzte, eta urraturiko bideen oihartzun zenbait ahots literario bihurtu dituzte. Baita hizpidera ekarri UEUren jardunak sorturiko urratu askotarikoak ere. Izan badira saiakera literarioen oihartzunak testu batzuetan, memoria ariketak akuilu bihurturik gogoeta literarioa harilkatzeko. Izan badira hitz poetiko jostariak edota urratzaileak. Izan badira fikzioaren mugekin zein aukerekin jolas egin duten narrazioak, bai kutsu errealistadun narrazioak osatzeko, bai narrazio distopikoak gorpuzteko. Bilduma literario honek UEUren iragan, orain zein etorkizunari begirada literarioz eta irudimentsuz hurbiltzera gonbidatzen gaitu, iraganeko arrastoak zein etorkizuneko balizkoak begirada sortzailez janzteko.
Keywords: Literatura-kritika; Monografiak