Amaiur 500 urte : Navarra por su independencia - Nabarralde Fundazioa (Iruñea : Nabarralde, 2022)
Amaiurko gaztelua 1522ko guduaren oroitzapenetik igaro da historiara, Gaztelako konkistaren ondoren, Nafarroako erresuma independentea mantentzeko borrokalari nafarren erresistentzia heroikoaren adibide gisa. Borroka desberdina izan zen, 100 bat gizonek 10.000 soldadu baino gehiagoko armada espainiarrari aurre egin zioten. Nafarroako Monumentu Historiko eta Artistikoen Batzordeak gazteluaren orubean bertan bere oroimenean eraiki zuen monolitoa lehergailuz lehertua izan zen 1931n. Eta 1978an berreraiki zen Amaiurko herriaren ekimenez. Memoriaren historialari, idazle eta ikerlari talde batek idatzi du lan hau, gertakari haiek eta haien oroitzapenak gaur egungo euskal gizartearentzat duen esanahia ezagutarazteko.
Testuak euskaraz eta gaztelaniaz
Keywords: Amaiurko bataila, 1522; Amaiurko Gaztelua; Nafarroa (Erresuma) -- Historia -- XVI. m; Monografiak