Koloreen historia - Brusatin, Manlio; Sarriegi, Andoni; Euskadi. Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Saila (Donostia : Gaiak, 2008)
"Koloreen historia" liburua ia ezinbestekoa da koloreen unibertsoaren gai liluragarrian sakondu nahi duenarentzat. Hemen landutako arloak oso zabalak eta aberatsak ditugu. Zientzia baten -fisikaren- azkenaldiko lorpenez eta pinturak mendeetan zehar koloreen teoria lantzen izan duen funtsezko eginkizunez arduratuta, Brusatinek azalpen distiratsua eskaintzen digu eta, XVI. mendetik abiatuta, Newton ea Goetherengandik igaro eta Klee eta Wittgensteinenganaino nahiz gogoeta berrienetaraino iristen da. Saiakera honetan, koloreen material-arloari dagokion guztia ere aurki daiteke: fabrikatzeko modua eta erabilera, eta mendeetan zehar industria-arloko garapena iritsi arte izan duen ibilbidea. Denboraren poderioz, purpura-mamuaren eraginez kolorea galtzen zuten tindu naturaletatik, tindu kimiko zail, bortitza eta funtsezkoen historiara iristen da.
Bibliografia: 169.-182. or.
Liburu hau Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailaren laguntzaz argitaratu da
Storia dei colori
Keywords: Koloreak -- Historia; Monografiak