Bai bizi zoragarria (I) : Burgess Shale eta historiaren izaera - Gould, Stephen Jay (1941-2002); Etxebarria, Jose Ramon; Euskadi. Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Saila (Donostia : Gaiak, 2000)
"Bai bizi zoragarria" obran Burgess Shalen (Britainiar Columbian) aurkitutako Kanbriar aldiko gorputz biguneko animalien azterketa ikertu ondoren, Gouldek eboluzioari buruzko iritzi harrigarri bezain iraultzaileak aldarrikatu ditu. Eboluzionista sutsua izanda, ez du bat egiten eboluzionista ortodoxoen iritzi askorekin. Bere ustez eboluzioaren norantza ez dago determinaturik eta bere ibilbidea ez da batere lineala izaten. Horren ordez, "eboluzio-suntsipena" edota "kontigentzia" kontzeptu berriak sortu ditu. Zergatik Kanbriarreko animali-diseinu batzuek bakarrik iraun dute gaur egunera arte? Galdera horri erantzuteko Gouldek paleontologiaren metodoaz eta historiaz azalpen bikaina eskaintzen digu liburu honetan.
Indize alfabetikoa: 221.-230. or.
Liburu hau Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailaren laguntzaz argitaratu da.
Wonderful Life. The Burgess Shale and the Nature of History
Keywords: Biogenesia; Zientzia-dibulgazioa; Monografiak