Durango 1937ko martxoak 31, bonbardaketa = Durango 31 de marzo de 1937, el bombardeo - Irazabal Agirre, Jon (1960-2024); Gerediaga Elkartea; Durango. Udala; Arin-Arin Itzulpen Zerbitzua ([Durango] : Gerediaga Elkartea ; Durangoko Udala, 2022)
937ko martxoaren 31n bonbardatu zuten Durango (Bizkaia) Italiako Aviazione Legionaria-ko hegazkinek, Espainiako Gerra Zibilean. Goizean, lau hegazkinen artean, 50 kiloko 80 bonba inguru bota zituzten, eta, hori gutxi balitz bezala, ehiza hegazkinek jendea metrailatu zuten jarraian. Arratsaldean berriz bonbardatu zuten herria; orduan, 50 kiloko 36 lehergailu bota zituzten, eta 100 kiloko 22. Gutxienez 336 hildako zuzen eragin zituzten, eta gehiago izan ziren zeharkakoak gehituta. Sarraski hari buruzko liburu bat 2001. urtean argitaratu zuen Jon Irazabal Gerediaga elkarteko historialariak, eta han zerrendatu zituen hilobi komunetan ehortzitako biktima gehienak. Durango 1936 elkarteak jakinarazi duenez, ordea, biktima horiei buruz ez dakite beste ezer. Elkartearen arabera, (S0(B82 gizon-emakumeri buruzko erreferentzia bakarra izen-abizena da batzuetan, edota, txarrenean, lurperatu zituzten garaiko plaken erreferentzia zenbakia(S1(B. Durangoko bonbardaketaren 85. urteurrena dela eta, argitaratu da liburu berri hau.s
Bibliografia: 88. or.
Dokumentu-iturriak: 89. or.
Pareko testua euskaraz eta gaztelaniaz
Durango 31 de marzo de 1937, el bombardeo
Keywords: Durango -- Historia -- 1937 (Bonbardaketa); Monografiak