Animalia migratzaileen abenturak - Abrisketa, Juan Ignacio; Aranburu, Txon (Bilbo : Txalaparta, 1987)
Aditu ez direnentzat, gehienetan, animalia migratzaileak noizean behin zerua zeharkatzen ikusten diren zenbait hegazti baizik ez dira, oso gutxi izanik, ordea, tximeleta batzuren sinestezinezko bidaia luze, dortoken harrigarrizko migrazio edota Norvegiako leming eta abar luzearen berririk dutenak. Nola lortzen du, izan ere, ia adiskide dugun enarak Afrikatik gure leihoaren gainera (hots, bere habiara) heltzea urtez urte? Edota zer gertatzen zaio angula edo txitxardinari, aingira bilakatu bitarteko epean (3 urte eta 3.000km)? Migrazio fenomenoa oso zabal eta konplexua da, askotan ulergaitz eta misteriotsua ere bai. Liburu honetan, era ulergarriaz eta dakarren hiztegitxoaren laguntzarekin, animalia migratzaileei buruzko begirada orokorra ematen da, jakinmin pittin bat duen edozein irakurlerentzat denborapasa ez ezik animalia erreinu nabar eta aberatsaren ezagumenduaren zabalgarri ere izan daitekelarik.
Keywords: Animaliak -- Jokabidea; Zientzia-dibulgazioa; Zoologia; Animaliak; Monografiak