Zientzialari (Ines Arrieta) : patogeno oportunistek ez dituzte gaixotasunak eragiten - Arrieta, Ines; Euskal Herriko Unibertsitatea. Kultura Zientifikoko Katedra ([S.l.] : UPV/EHU, 2022)
"Zientzialari" izeneko atal honen bitartez UPV/EHUko Kultura Zientifikoko Katedrak zientziaren oinarrizko kontzeptuak azaldu nahi ditu euskal ikertzaileen laguntzarekin. Ines Arrietak, UPV/EHUko Medikuntza eta Erizaintza Fakultateko irakaslea eta Erizaintza Saileko ikertzaileak, Mikosiak deitutako onddoek eragindako infekzioak ikertzen ditu. Beraz, gai honen inguruan gehiago jakiteko berarekin bildu gara. Azken aldiko aurrerakuntza medikoei esker hilkortasun maila altua zeukaten patologiak gainditzeko kapazak gara. Hala ere, honek alde txar bat du, ezinezkoa dirudien arren: gure sistema immunea maila desberdinetan immunodeprimituta gelditzen da, hau da, gure erantzun immunea gutxituta gelditzen da. Egoera honetan, normalean patogenoak ez diren mikroorganismoak infekzioak eragiteko gai dira, patogeno oportunistak deritzonak. Patogeno hauek ingurugiroko mikroorganismoak izan ahal dira, edota gurekin bizi diren mo eta mikrobiotako mo-ak: hauen artean bakterioak, birusak eta onddoak topa ditzakegu.
Keywords: Zientzia-dibulgazioa; Medikuntza; Gaixotasunak; Baliabide digitalak; Erreferentzia-materialak; Bideo didaktikoak