Mertxe Urteaga : "Cesarrek Galaria bereganatu aurretik erromatarrak hemen ziren" - Urteaga, Mertxe; Euskal Irrati Telebista ([Bilbo] : EITB, 2021)
Ikerketek erakutsi dute, Euskaldunen eta Erromatarren arteko harremana uste izan duguna baina estuagoa izan zela eta pentsatzen genuena baian lehenago hasi zela. Bidez ez ezik, itsasoz ere harreman komertzialak zituen gure lurraldeak Erromatarrekin; itsas portuen inguruko nazioarteko kongresu bat egin berria da eta tesio hori baieztatzen duten zantzuak ugari dira. Mertxe Urteaga (Lazkao 1960) historiagilea eta arkeologoa da, Irungo Oiasso museoko zuzendaria izan luzaro eta aditua da Erromatarren garaiko ikerketan. Orain bi mila urterako harreman sendoa zegoen Erromatar eta bertako herritarren artean. Arrasto arkeologikoek erakutsi dute, itsas ertzean eta mendialdean egin zituztela ustiapenak. Historia eta istorioak podkastean xehetasunak.
Keywords: Erromatar zibilizazioa; Baliabide digitalak; Audioak; Podcastak; Elkarrizketak