Juan Sebastian Elkano, kapitain baten biografia : Galizia - Euskal Irrati Telebista ([Bilbo] : EITB, 2020)
"Juan Sebastian Elkano, kapitain baten biografia" munduaren lehen itzulia kontatzen duen audio-liburua da, 13 kapitulutan kontatua. Elkano beraren begietatik gainera. Itsas gizonaren eraldaketa ere kontatzen du, bide batez. Parte hartu zuen bi espedizio ozeaniko handiek ematen diote eskarmentu hori. Hamabigarren atalean, "Galizia" izango da Elkanoren bidai berriaren abiapuntua. Dilista, zezina, hirugihar, mahats-paxa eta beste elikagai lehorrez osatutako kupelak bete zituzten eta metalezko uztaiekin lotu, kontserbazioa hobea izan zedin. Indietako bidea ezagututa, harako esklusibotasuna babestu behar zen. Elkanok, itsas gizon onenen pareko soldata lortu zuen Erregearen bitartez, mila dukat eta bizi arteko pentsioa ziurtatuta, Galiziatik berriro abiatu zirenean. Beste itsas gizon euskaldun batek, Andres Urdanetak, bere biziko garrantzia izan zuen Indiako bidaia haiek ziurtatzeko.
Keywords: Elkano, Juan Sebastian -- (ca. 1476-1526); Nabigazioa- -- Historia -- Euskal Herria; Baliabide digitalak; Audioak; Audio-liburuak; Podcastak; Biografiak