Zientzialari (Ion Errea) : hidrogeno metalikoaren sorrerak iraultza zientifiko bat ekar dezake - Errea, Ion; Euskal Herriko Unibertsitatea. Kultura Zientifikoko Katedra ([S.l.] : UPV/EHU, 2021)
"Zientzialari" izeneko atal honen bitartez UPV/EHUko Kultura Zientifikoko Katedrak zientziaren oinarrizko kontzeptuak azaldu nahi ditu euskal ikertzaileen laguntzarekin. Bideo honetan: 1935. urtean Eugene Wigner eta Hilliard Bell Huntington izeneko zientzialariek hidrogeno molekula bat presio jakin baten pean jarriz gero molekula bera hautsi eta hidrogeno metaliko bat sortuko litzatekeela aurresan zuten. Materia berri honek goi mailako ezaugarriak izango lituzkeela iragarri zuten eta, ordutik, berau sortzeko etengabeko ahaleginak egin dira. Bada aurten, baieztapen hura egin eta 80 urtera, Harvard Unibertsitateko hainbat ikertzailek hidrogeno metalikoa lehenengoz sortzeko gai izan direla esan dute. Hala ere, askok zalantzan jarri dute sorkuntza hau. Zer dakigu ordea materia honi buruz? Zergaitik ekarriko luke horrelako iraultza? Non aplikatuko litzateke?Hidrogeno metalikoari buruz gehiago jakiteko, Ion Errea UPV/EHUko Fisikako Irakaslearekin izan gara. Bere esanetan, kalkulu teoriko guztien arabera, materia hau supererolaea izango litzateke giro tenperaturan.
Keywords: Zientzia-dibulgazioa; Fisika; Hidrogeno metalikoa; Baliabide digitalak; Erreferentzia-materialak; Bideo didaktikoak