Zientzialari (Maia Garcia) : metodo berri bat garatu dugu material topologikoak aurkitzeko - Garcia, Maia; Euskal Herriko Unibertsitatea. Kultura Zientifikoko Katedra ([S.l.] : UPV/EHU, 2021)
"Zientzialari" izeneko atal honen bitartez UPV/EHUko Kultura Zientifikoko Katedrak zientziaren oinarrizko kontzeptuak azaldu nahi ditu euskal ikertzaileen laguntzarekin. Bideo honetan: hasiera batean, material topologikoak arruntak ziruditen fisikan, baina zenbait ikerketen ondorioz, haien barruan elektroiek era desberdinean jokatzen dutela frogatu zen. Deskubrimendu honetan oinarrituta, material hauen propietateek zientzian aplikazio ugari izan ditzaketela jakin zen. Aplikazioak aurkitzeko material topologikoen elektroiek sortzen dituzten korronteak topatzea eta ikertzea ezinbestekoa da. Gakoa da, korronte hauek non dauden, nola lor daitezkeen eta zein materialen propietateak handitzea lagun dezaketen jakitea. Baita material hauen identifikazioa ere. Maia Garcia, Ikerbasque Ikertzailea DIPCn eta UPV/EHUko Fisika sailean, material topologiko hauen aurkikuntzan murgilduta dago. Beraz, berarekin elkartu gara bilaketa honen zailtasunak ezagutzeko eta material hauen aplikazioei buruz gehiago jakiteko.
Keywords: Zientzia-dibulgazioa; Fisika; Baliabide digitalak; Erreferentzia-materialak; Bideo didaktikoak