Ikerkuntza psikologian : ikerketa-baldintzak eta diseinuaren baliotasuna - Balluerka Lasa, Nekane; Isasi Balantzategi, Xabier; Udako Euskal Unibertsitatea (Bilbo : Udako Euskal Unibertsitatea, 2007)
Liburu hau Psikologian, bereziki, eta Gizarte eta Osasun Zientzietan, oro har,ikerkuntza egin nahi duten ikasle eta profesionalei zuzenduta dago. Bertan, bereikerketan emaitza fidagarri eta baliagarriak lortu ahal izateko jarraitu behardituen arau nagusienen multzoa eskaintzen zaio ikertzaileari. Horrela, liburuaikerkuntzari lotutako kontzeptu garrantzitsu batzuk azalduz hasten da. Jarraian,Psikologian ikerkuntzarako erabiltzen diren mota nagusienetako metodologia etadiseinuak aztertzen dira, diseinu esperimental klasikoetan arreta berezia jarriz.Diseinu esperimentalei dagokienez, horien sailkapenerako irizpideak eta horieilotutako analisi-teknikarik erabiliena -hots, bariantza-analisia- azaltzen dira.Halaber, ikerkuntza modu egokian planifikatu ahal izateko kontuan hartu behardiren lau baliotasun-motak aztertzen dira, zehatz-mehatz eta adibide ugarirenbidez. Diseinuari atxikitako lau baliotasun-mota horiek ondorio estatistikozkobaliotasuna, barne-baliotasuna, konstrukto-baliotasuna eta kanpo-baliotasuna dira.Liburuaren amaieran, Psikologiari dagokion metodologiaren eremuan gehien erabilitakokontzeptuen definizioak barnean hartzen dituen zerrenda eskaintzen zaio irakurleari.Azken batez, liburu honetan, Gizarte eta Osasun Zientzien eremuan edozein ikerketamodu serioan egin ahal izateko kontuan hartu behar diren alderdi nagusienak aurkitukoditu irakurleak.
Keywords: Psikologia -- Metodologia; Baliabide digitalak; Monografiak