Euskal Herriko gazteluak : Araba - Arrieta Valverde, Antton; Mendez Zurutuza, Rosa; Euskaratu (AEK) ([S.l.] : Antton Arrieta Valverde, 2018)
Euskal Herrian Erdi Aroan bazeuden gazteluak, agian ezagutu edo uste duzunak baino gehiago. Esku artean duzun liburu hau gaztelu horien errolda orokorraren lehen emaitza da, Arabari dagokiona hain zuzen. Geroago beste lurraldeen lanak etorriko dira, hurrenkera honekin aurreikusita: Bizkaia, Gipuzkoa, Iparraldea eta Nafarroa Garaia. Hemen eta hurrengoetan, hiru atal aurkituko dituzu: lehenak frogatutako gazteluak jasoko ditu; bigarrenak gazteluak aurkitzeko aukerak bilduko ditu (aipuak, leku-izenak, leinuen gotorlekuak, eliza gotorrak...); azkenik, izenen jatorria edo aipua argituta, gaztelu izateko aukerarik gabe geratu direnak ere badaude, eta horiek osatuko dute lanen hirugarren atala. Zerrendatzeko ahaleginetan gaztelu modura onartzeko Euskaltzaindiaren hitzetara hurbilduko gara, baina Erdi Arora mugatua: "Harresiz, murru gotorrez, dorrez eta kidekoez babestu eta sendotutako eraikina edo eraikin-multzoa! Gure paisaietan barreiatuak, bailarak, belardiak, hiribilduak eta erresumak defenditu zituzten, askatasuna hitz batean; hala ere, bestetan, jauntxo feudal ankerren ikurra izan ziren. Harrituko zaitu.
Keywords: Gazteluak -- Araba; Monografiak