Gabon eskeko bertsoak : (1814 - 2000) - Zabala, Antonio (1928-2009); Gipuzkoa. Kultura, Gazteria eta Kirol Departamentua ([S.l.] : Auspoa ; Donostia-San Sebastian : Gipuzkoako Foru Aldundia, Kultura, Gazteria eta Kirol Departamentua, 2008)
Gabon egunean atez ate eskean eta kantuan ibiltzeko oitura handia zan garai batean Euskal Herrian. Artarako Bersoak behar eta moldatu egiten ziren. Guk bildutako sailak liburu hontan eskeintzen ditugu. Lehenengoak XIX mendeko hasierakoak dira; azkenekoak, 2000. urtekoak. Berreun urteko tradizio ugari eta aberatsa, beraz, lehendik zetorren oitura izanik eta izango diran sail guztiak eskuratuko ez genituela kontuan arturik. Doiñuak biltzen ere saiatu gera ahaleginean, eta jaso ahal izan ditugunak hemen aurkituko ditu irakurleak. Lurpean ez, baina izkutuan zegoen altxorra argira ateratzen degu, beraz, Auspoaren ale berri honekin; eta irakurlearen gustokoa izango dala ez degu dudarik egiten.
Keywords: Poesia; Bertsoak; Helduentzako Literatura