Onomastika - Mujika, Alfontso; Goenaga Unamuno, Ane; Alberdi, Andres; Arregi, Manuel; Euskadi. Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Saila; Euskadi. Argitalpen Zerbitzu Nagusia; Ikasmaterialen Aholku Batzordea (Vitoria-Gasteiz : Eusko Jaurlaritzaren Argitalpen Zerbitzu Nagusia, 2005)
Onomastika da eskuetan duzun liburukia. Harrigarri gerta litekeenarren, nor ez da ibili zalantzati eta kezkati, esate baterako, lehen euskal idazlearen izen-abizenak idaztean: Etxepare, Etchepare, D'Etxepare...?; Bernat, Bernardo, Beñat...? Edota tradizio handiko hizkuntzek aspaldi normalizatutako hitzekin: Almantzor, Almanzor ala Al Mansur?, Errenazimentu, Errenazimendu, Berpizkunde...?Bihurgune asko ditu onomastikak. Zabala eta bizia, dinamikoa, bestalde, egunero sortzen eta agertzen baitira izen berriak, eta hiztunen joerak ere aldatuz baitoaz. Alabaina, oinarri bat, aski zabala, ezartzeko asmotan, Sailak EIMAren bidez Onomastika-batzorde bat sortu zuen duela bi urte. Jakina da Euskaltzaindiak, euskara batua eraikitzeko ahaleginean, onomastikari ere heldu diola, eta gutxieneko batzuk finkatu dituela dagoeneko, eta baita argitaratu ere (Euskaltzaindiaren webgunean aurki daitezke: <http://www.euskaltzaindia.net/eoda>). Hala ere, onomastikaren esparru zabalean oraindik arautu gabeko azpiarlo ugari zegoenez, gabezia horiei erantzuteko ekin zion lanari batzordeak.
Keywords: Onomastika -- Euskal Herria; Eskola-materialak -- Estilo-liburuak; Baliabide digitalak; Monografiak