Bordarien sorrera eta bilakaera Leitzan eta Areson (1427-1925) - Perurena, Patziku (Arre : Pamiela, 2019)
Liburu honi esker, pozik eskaintzen dizugu orain arte gai honetaz egin den azterlanik zehatzena. Horregatik geratuko dira Leitza eta Areso, betirako aitzindari Nafarroan, eta are Euskal Herrian, honetaz lehendik esandako kontu zuri asko gorritzen. Leitzan bordarik zaharrena 1614 aldekoa da: Franki, Manuel Lasarte bertsolari haundia jaio zenekoa; eta 1726ko etxe erroldan 69 bordari ageri dira, nor bere bordan bizi dena familian; eta gezurra badirudi ere, lau ardiborda besterik ez. Aresoko kasua, guziz bestelakoa da, 1636an Arantzegietan galerazitako bordaren auziak hauxe baitio 1636 urtean: (S0(Baunque an querido obrar bordas en sus propias heredades se les a denegado y an dejado de edificar(S1(B; eta 1786ko erroldan oraindik, bordari bat bakarra ageri da jendea bizi denekoa: Bordaren borda, hain zuzen; nahiz ordurako 101 bordatan jendea bapo bizi Leitzan. Eta holako beste mila datu zehatz, interes haundiko ikerlan honek jasotzen dizkizunak, 1427tik 1925era arte, etxe bakoitza bere bordarekin uztartuz, Patziku Perurenaren estilo bizi eta jostarian.s
Leitzako aurkibide oikonimikoa: 513-526 or.
Keywords: Bordak -- Areso -- Historia; Bordak -- Leitza -- Historia; Bordariak -- Areso -- Historia; Bordariak -- Leitza -- Historia; Monografiak