Alegia 1936-1945 : giza eskubideen zapalketa eta errepresioa Gerra Zibilean eta Lehen Frankismoan - Zuloaga Muxika, Ione; Agirre-Mauleon, Juantxo; Buces Cabello, Javier; Aranzadi Zientzia Elkartea (Donostia-San Sebastián : Aranzadi Zienzia Elkartea, 2019)
Eskuetan duzun liburuaren argitalpenarekin, Alegiako Udala eta Alegiako herria, urte gehiegiz luzatu den zor historiko bat konpontzeo bidean jartzen dira. Zor historiko hau, 1936-1939 bitarteko Gerra Zibila eta Lehen Frankismoko Garaia ezagutu eta sufritu zuten guzti horiekikoa da. Tamalez, denbora eta urte asko igaro dira gertakari latz haien ondotik eta garai hura bertatik bertara ezagutu eta sufritu zuten lekuko asko joan zaizkigu, ea liburu honekin merezi duten omenaldia egina ahal diegun, gertatu zenaren egia eta memoria berreskuratuz. Gerra Zibila eta ondorengo Frankismoa izan dira bai Alegiak, bai Euskal Herriak, XX. mendean jasan dituen gertakari gogorren eta trajikoenak. Liburu honekin egiten dugun atzera begirada, etorkizunean antzekorik ez gertatzeko pausu bat izatea nahiko genuke, belaunaldi berriei bakean eta justizia sozialean bizitzeko aukerak zabalduz.
Atarian: Alegia
Bibliografia: 282-285 or.
Keywords: Oroimen kolektiboa -- Euskadi; Alegia -- Historia -- 1936ko Gerra; Alegia -- Historia -- Lehen Frankismoa, 1939-1945; Monografiak