Sapiens : gizadiaren historia labur bat - Harari,Yuval Noah; Sagarna, Andoni; Kintana, Xabier (Donostia : Elkar, 2019)
Duela 100.000 urte, gutxienez sei gizaki-espezie bizi ziren lurrean. Gaur bakarra gelditzen da, gurea: Homo sapiens. Nola lortu zuen gure espezieak bizirauteko borrokan gailentzea? Zergatik batu ziren biltzaileak ziren gure arbasoak hiriak eta erresumak sorzeko? Nola iritsi ginen jainkoetan, nazioetan edo giza eskubideetan sinistera; diruan, liburuetan edo legeetan konfiantza izatera? Nola bukatu genuen burokraziaren, ordutegien eta kontsumismoaren mendeko izaten? Eta nolakoa izango da mundua datozen milurtekoetan? Liburu honetan Yuval Noah Hararik gizadiaren historia labur bat marrazten du, Lurraren gainean oinez ibili ziren lehen gizakietatik hasi eta gure espezieak egin dituen hiru iraultza handiek -hau da, kognitiboak, laborantzarenak eta zientifikoak- ekarri dituzten aurrerapen sakon eta batzuetan galgarrietaraino. Biologia, antropologia, paleontologia edo ekonomia bezain jakintza desberdinen aurkikuntzetatik abiatuta, Hararik aztertzen du historiaren korronte handiek nola moldatu dituzten gure gizartea, inguruan ditugun animaliak eta landareak eta are gure nortasunak. Zoriontsuago bihurtuko al gara historia aurreara joan ahala? Gai izango ote gara inoiz gure portaera iraganeko jarauntsitik askatzeko? Ezer egin al dezakegu etorkizuneko mendeetan eragina izateko?
Aurkibide analitikoa
Jatorrizko izenburua: A brief History of Humankind
Keywords: Historia unibertsala; Saiakerak