Gizaberearen bakeak eta gerrak - Azurmendi, Joxe (1941-2025) (Donostia : Elkar, 1991)
"Gizona abere hutsa da" izeneko liburu bat plazaratu zuen Joxe Azurmendik 1975ean, Lazkano Mendizabal ezizenpean, benetako izenaz kaleratzeko gordin antzekoa zelako edo; izan ere, Konrad Lorenz-en etologiatik abiatu eta zientzia ugaritako azken ekarpenez baliatuta, erabateko kritika egiten zitzaion mendebaldeko metafisika eta filosofia razionalista guztiari, kristautasuna zein marxismoa barne hartuta. Esku artean daukazun hau, "Gizaberearen bakeak eta gerrak", liburu haren jarraipen zuzena duzu, orain ikutu batzuk egin arren orduan idatzia: alde horretatik bere garaiaren aurretik ibili zaigu Azurmendi, modernitatearen optimismoa $1 (Bburgesa nahiz sozialista$1 (Bgaitzestean eta aro modernoaren akabera iragartzean gero etorri zaigun (S0(Bpost-modernismo(S1 (Bdelakoaren aitzindari bihurtzen bait da. Liburu honetan ere, gure pentsakeran munta handia duten arazoak jorratzen ditu egileak, hala nola, gizona berez ona, txarra ala zer den, funtsezkoena kultura ala natura ote duen... eta jorratu ez ezik, argi berri batez erakusten dizkigu, ikuspegi guztiz desberdinez agerterazten.s
Liburu honek Eusko Jaurlaritzako Kultura eta Turismo Sailaren laguntza jaso du
Keywords: Saiakerak