Iqbalen historia - D'Adamo, Francesco; Auzmendi, Lurdes (Bilbo : Aizkorri, 2009)
Eleberrri honek Iqbal Masih mutil pakistandarraren benetako historia kontaten digu, umeen lan esplotazioen aurkako sinboloa bihurtu dena. Beste zenbait ume mordoa bezalaxe, bai Pakistanen bai munduko beste herrialde txiroetan legez, bere familia nekazariak Iqbal saldu zuen 16 dolarreko mailegua ordaintzeko. Iqbalek alfonbra lantegi baten egin beharko du lan egunero 12 orduz rupia bakar bateko soldataren truke familiak duen zorra kitatu arte (sekula gertatuko ez dena). Iqbal Ume Langileen Akatasunerako Frontearekin harremanetan jarriko da eta borrokatu eta ihes egingo du lanetik. Geroxeago, elkartean parte hartuko du eta beste zenbait ume askatzen lagunduko du. Nazioarteko komunikabideek horren oihartzuna izango dute eta 1994an Gazte ekintzaileak Reebock saria eman zioten eta beka bat zuzenbidea ikasteko.
12 urtetik aurrera (horia)
Keywords: Adiskidetasuna; Haurrak -- -Lana; Ausardia; Haur eta Gazteentzako Literatura; Eleberriak