Genetika eta espezieen jatorria - Dobzhansky, Theodosius Grigorievich (1900-1975); Odrizola, Aiora; Elhuyar Fundazioa (Bilbo : Klasikoak, 2008)
Genetika eta espezieen jatorria liburuak hiru argitalpen izan ditu (1937, 1941 eta 1951). Darwinen Espezieen jatorria lanaren bertsioetan bezalaxe, ezberdintasunak ez dira azalekoak edo estetikoak, enfasian dago aldaketarik handiena -aldaketa horrek finkatu zuen eboluzio-biologiaren 1960 eta 1970eko hamarkadetarako ikerketa-programa -. Sintesiari buruzko hasierako lanek -Dobzhanskyrenek eta beste batzuek- berehala aldarrikatu zuten maila guztietan ezagutzera emateko premia, laborategiko eta naturako populazioen azterketatik zuzenean ateratako genetika-printzipioetan oinarrituta. Funtsezko enfasia oso darwindarra zen, baina eboluzio-indar onargarrien garrantzi erlatiboa neurtzeko proposamena oso pluralista zen. Zehatzago esanda, hautespen naturalak eragindako adaptazioari ez zioten zeregin nagusia edo esklusiboa ematen.
Keywords: Pentsamenduaren dibulgazioa; Bilakaeraren teoria; Genetika; Baliabide digitalak; Monografiak