Utopia - Tomas Moro , Santua (1478-1535); Xarritton, Piarres (1921-2017); Iztueta, Paulo; Andonegi Santamaria, Xabier (Bilbo : Klasikoak, 1992)
Lehen liburuko lau agerralditan zehar, irakurlearen begiak Utopiarantz zuzentzen ditu. Konklusio bat ateratzen du: benetako erreforma sozial eta politikakoa burutu ezinezkoa dela, boteredunek beren interesen kontrako dena galarazten dutelako. Bestalde filosofia eskolastikoak boterearekiko duen menpetasuna ere salatzen du eta bera maieutika utopiko bat asmatzen ahalegintzen da. Bigarren liburuan, Platonengandik datorkion tradizioa luzatuz jabetza pribatu kontrolgabean jartzen du ia-ia gaitz guztien iturburua eta ekonomi eredu berri bat proposatzen du. Utopia kristau baten obra ez ezik, martiri batena ere bada, fedearen eta prinzipio etiko-politikoen lekuko izatearren hil zen batena.
Utopia
Keywords: Pentsamenduaren dibulgazioa; Utopiak; Baliabide digitalak; Monografiak