Euskal sena - Latxaga (Oiartzun : Sendoa, 1999)
Jose Maria San Sebastian jauna, edo-ta Latxaga idazlea, gure erriaren izakera zer dan aztertzen saiatzen da liburu ontan. Gure portaerak zer iturri, sustrai eta giltza-arri dituan, alegia. Bi bid e aukeratu ditu ortarako: bata, leendik liburu, aldizkari eta abarretan argitaraturik zegoana; bestea, gure erritar jatorren aotik entzun duana edo aien artean ikusi duana. Bi iturri oietan aberatsena bigarrengo au izan duala esango genduke. Baiña paltsokeriaren erdoiak ez du Latxagaren lumarik ikuitu. Euskaldunen alderdi onak eta txarrak berdin azaltzen ditu. Ausardi puska bat ere bearrezkoa da ortarako gure artean. Bejondaiola, beraz, berari, au bezelako lanak gure mesederako dirala dudarik ez da eta.
Keywords: Euskal Herria -- Ohitura eta usadioak; Baliabide digitalak; Monografiak